“Zaboravljeno dvorište Evrope” – Međunarodna konferencija Evroregiona u Dubrovniku

Podelite

Na poziv Saveta Evrope, zamenik gradonačelnika grada Pirota Vidojko Panajotović i zamenik predsednika Skupštine grada Pirota Vladica Tošić, prisustvovli su u ime Euroregiona Nišava na međunarodnoj konferenciji o prekograničnoj saradnji koja je organizovana u Dobrovniku. U radu konferencije učestvovalo je pedesetak predstavnika javne uprave, civilnog sektora i akademske zajednice iz dvadeset država. Fokus konferencije o prekogranična saradnja u Evropi bili su decentralizacija, pravni okviri i najbolja praksa.

 

Prisutne su pozdravili ministar  lokalne samouprave Hrvatske Lovro Kuščević, u ime grada domaćina gradonačelnik Franković, Nikola Dobroslavić župan Dubrovačko-neretvanske županije, Vesna Baus iz Ministarstva spoljnih i evropskih poslova Hrvatske, predsedavajući Evropskog komiteta za demokratiju i upravu Peter Andre i Klaudija Lućiani ispred Saveta Evrope.

 

Organizaciju Međunarodne konferencije o prekograničnoj saradnji podržali su Savet Evrope, Centar za ekspertizu za reformu lokalne samouprave, grad Dubrovnik i Vlada Hrvatske, koja je preuzela šestomesečno predsedavanje Komitetomministara Saveta Evrope.

 

Hrvatsko predsedavanje Komitetom ministara Saveta Evrope (maj – novembar 2018.) postavilo je podršku decentralizaciji kao jedan od ključnih prioriteta. U tom kontekstu i u saradnji sa Centrom eksperata za reformu lokalne samouprave, Vlada Hrvatske organizovala je konferenciju na kojoj su prezentovani i vođeni razgovori o pravnim okvirima i alatima za izgradnju kapaciteta i prikupljanje podataka u prekograničnoj saradnji u Evropi.

 

Evropska povelja o lokalnoj samoupravi prepoznaje da jačanje lokalne samouprave u svim zemljama članicama Saveta Evrope predstavlja važan doprinos izgradnji Evrope zasnovane na principima demokratije i decentralizacije nadležnosti i funkcija. Efektivna decentralizacija omogućava građanima da se angažuju na lokalnom nivou i lokalne vlasti da efikasno vrše svoja ovlašćenja. U graničnim oblastima, saradnja lokalnih vlasti sa obe strane zajedničke granice pomaže u prevazilaženju poteškoća zbog granica i promovisanju dijaloga i saradnje.

Diskusije na konferenciji organizovane su oko tri glavna panela:

 

Panel 1: Prekogranična saradnja u kontekstu decentralizacije – dodatna vrednost pravnih instrumenata Saveta Evrope – Povelja o lokalnoj samoupravi, Evropska okvirna konvencija o prekograničnoj saradnji (Madridska konvencija) i Protokol br. 3.

 

Panel 2: Prekogranična saradnja u praksi – kako poboljšati kapacitete i ojačati liderstvo u upravljanju inicijativama prekogranične saradnje. Panel 3: Razmena dobre prakse za efektivnu prekograničnu saradnju – EDEN – online alat za prekograničnu saradnju.

Euroregion Nišava kao promoter prekogranične saradnje i jedan od lidera institucionalne prekogranične saradnje u jugoistočnoj Evropi, pozvan je od strane Saveta Evrope da predstavi svoja iskustva i primere dobre prakse. Takođe, prezentovana je i nova inicijativa Euroregiona Nišava o osnivanju EGTC-a EUROBALKAN.

 

Učesnici konferencije su istakli značaj ovakvih okupljanja uz poruku da su jačanje procesa decentralizacije i prekogranične saradnje važne teme za sve pogranične regije i lokalne samouprave u regionu. Jedan od bitnih zaključaka je neophodnost i važnost prekogranične saradnje, kao i potreba saradnje stanovništva i zvaničnih politika, bez obzira na prošlost.

 

 

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1