Lokalna samouprava

Vasić: Pirotske škole grejaće se na biomasu – grejanje kvalitetnije, a jeftinije za trećinu

U Pirotu je danas svečano pušteno u rad postrojenje za proizvodnju toplotne energije od biomase koje će za pirotske škole, koje su deo projekta, omogućiti mnogo kvalitetnije i efikasnije grejanje, uz uštede u potrošnji energenata na nivou oko 30 posto. Povrh svega, biomasa je ekološki gledano mnogo prihvatljiviji energent od uglja, mazuta i sličnih energenata pa će biti koristi i na tom planu, kazao je gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić nakon puštanja u rad postojenja u kotlarnici OŠ “8. septembar”. 

Najpre je priređen prijem za delegaciju kod gradonačelnika Pirota mr Vladana Vasića.

Nakon prijema,  svečanom činu, koji je ujedno pionirski projekat realizacije javno-privatnog partnerstva u Srbiji, prisustvovala je brojna delegacija iz Nemačke, iz KFW banke, organizacije GIZ i mnogih drugih važnih institucija.

-Posao je uspešno završen na čemu se zahvaljujem privatnom partneru. Kada smo analizirali sistem grejanja u četiri škole gde je grejanje bilo slabo, zastarela oprema, a energetska efikasnost kotlova na nivou od 60 posto. Koristile su i zastarelo goriv – lož ulje. Na kraju smo se opredelili za javno-privatno partnerstvo i posle tri godina posao je priveden kraju nakon raznih procedura. Škole će imati moderno, ekološki održivo i energetski bolje grejanje. Lokalna samouprava nije imala troškove vezano za ovaj posao, a uloženo je oko 80 miliona dinara za četiri škole. Sa druge strane dobićemo oko 30 posto ušteda u grejanju u narednih 15 godina. Verujemo da će biti i većih ušteda od projekcija. Grejanje je bolje, a jeftinije. Promenjen je skup energent – lož ulje, a imamo biomasu. Ujedno, razvijamo i lokalno tržište biomase i upošljavamo ljude-kazao je gradonačelnik Vasić.

tekst, foto, video Aleksandar Ćirić

 

 

Ovaj izveštaj deo je projekta “Pirot – grad koji raste”, podržan je na konkursu za proizvodnju medijskih sadržaja Grada Pirot za 2017. godinu.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de