Potresno sećanje na pogrom pirotskih Jevreja od strane fašista, pre 75 godina

Podelite

Na današnji dan 1943. godine, pre tačno 75 godina bugarski okupatori po naredbi iz Berlina, u toku noći pohapsili su sve pirotske Jevreje, njih 178, celokupnu jevrejsku zajednicu u Pirotu. Njih su najpre zatvorili u zgradu Sokolane, današnje fiskulturne sale u Gimnaziji, a zatim transportovali u logor smrti – Treblinku. Povodom obeležavanja 75 godina stradanja pirotskih Jevreja, koji su vekovima živeli u harmoniji sa lokalnim stanovništvom, danas je u Pirotu boravila i porodica jednog od retkih preživelih, doktora Tuvija Tilija Josefovića, koji je, tada kao četvorogodišnji dečak,  spašen strašne sudbine zahvaljujući jednom Piroćancu. 

Josifović, koji je do 1966. godine živeo u Beogradu, a zatim se preseilo u Izrael gde i danas živi, inače neurohirurg u penziji, prisetio se tokom prijema kod gradonačelnika Vasića tog strašnog dana kada je ostao bez svojih najbližih.

Familija Tuvija Josifoviča pored spomenika pirotskim Jevrejima

-Nakon zlostavljanja i mučenja, svi Jevreji su deportovani za Treblinku gde su ubijeni u gasnim komorama. Niko se nije vratio živ. Moje ime je Tuvi Tili Josefović. Od 1966. godine živim u Izraelu, oženjem sam sa Erste, imam troje dece i šest unuka. Moja najstarija unuka je ovde danas. Moju mamu i mene zatvorili su sa svim Jevrejima u Sokolani. Ja sam imao sreću da je moja mama poznavala Srbina – Piroćanca koji je bio žandarm i on je nas spasio iz Sokolane i prebacio za Bugarsku. Nažalost, ni danas ne znam ime tog dobrog Piroćanca – ne mogu da mu se zahvalim nikako-ispričao je kroz suze doktor Josefovič. Po njegovim rečima, kompletna njegova familija je transportovana za Treblinku sa svim pirotskim Jevrejima i niko se nije vratio živ.

Tuvi Tili Josefovič

-Kada je ruska vojska oslobodila Bugarsku, mama, tata i ja vratili smo se u Pirot. Detinjstvo sam proveo u Pirotu i nikada neću zaboraviti moj grad, školu, drugove, ulice, železnički most preko Nišave, Pazar, Tijabaru, Sarlah i moju Mahala – ulicu gde smo živeli. U Pirotu smo ostali do 1951. godine nakon čega se preselili u Beograd, ali nikada neću zaboraviti moj Pirot-kazao je Josefovič.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1