Pirot dobija najsavremeniju muzejsku postavku u Srbiji

Pirot će, po najavama brojnih stručnjaka, po završetku rekonstrucije srednjovekovne tvrđave Momčilov grad, koja je u toku, dobiti najsavremeniju muzejsku postavku u Srbiji, koja će biti rame uz rame sa postavkama muzeja u Bordou u Francuskoj i drugim zemljama Zapadne Evrope. Zahvaljujući postavci koja će biti realizovana uz primenu najsavremenijih tehnologija iz ove oblasti, posetioci će moći da vide i upoznaju se sa svim fazama u postojanju tvrđave, od nastanka do današnjih dana, i sve to uz bogate multimedijalne sadržaje, animacije, audio prezentacije i slične moderne načine prezentacije kulturnog nasleđa. 

Ovo je zaključak jučerašnjeg skupa u zgradi Gradske uprave u Pirotu kome su prisustvovali eminentni srpski stručnjaci iz oblasti zaštite kulturnog nasleđa, arhitekte, arheolozi i drugi eksperti.

Kako je Pirotskim vestima kazala direktorka niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture Elena Vasić Petrović, okupljeni su najbolji stručnjaci iz cele zemlje koji se bave savremenom muzeologijom, arheologijom, arhitekturom i prezentacijom nepokretnih kulturnih dobara.

-Naša ideja je da ovo bude najsavremenija muzejska postavka u Srbiji. Neće to biti klasična muzejska postavka već nešto što će biti interesantno svima, od dece do grupa koje su zainteresovane za stručne stvari-kazala je direktorka Vasić Petrović.

Viši kustos Muzeja iz Knjaževca Milena Milošević Micić kazala je Pirotskim vestima da je pirotska tvrđava i njena rekonstrukcija izuzetan poduhvat.

-To je još jedan od izuzetno važnih objekata u gradu koji zaslužuju najveću moguću pažnju. Ono što je posebno dragoceno je da je ona u velikoj meri očuvana i sama po sebi nudi izuzetan prostor za realizaciju nove muzejske postavke ali i za jedan do sada neviđen pristup u prezentaciji i interpretaciji kulturnog nasleđa-kazala je Pirotskim vestima kustos Milošević Micić.

Aleksandar Pejić, iz kompanije ICB Tech iz Subotice, koja se bavi opremanjem muzeja modernom opremom za prezentaciju muzejskih postavki u Londonu, Francuskoj i mnogim drugim mestima, kazao je Pirotskim vestima da će, kada sve bude gotovo, Pirot zaista imati jedinstvenu muzejsku postavku u regionu, koja će biti rame uz rame sa poznatim svetskim muzejima poput Bordoa i mnogih drugih.


Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1