Odata počast postradalim pirotskim Jevrejima

Podelite

Danas su, povodom 75. godina od pogroma pirotskih Jevreja kada je u samo jednoj noći kompletna pirotska Jevrejska mahala pohapšena, bez izuzetka, i transportovana od strane fašta u Treblinku – jedan od logora smrti, položeni venci i cveće na spomenik u obliku Davidove zvezde, u Jevrejskoj ulici u Pirotu.

 

Vence i cveće položili su predstavnici porodica preživelih, predstavnici Zajednice jevrejskih opština Srbije, Grada Pirota – zamenik predsednika Gradske skupštine Vladica Tošić i gradski većnik Ninoslav Ćirić, načelnik Policijske uprave Pirot Zoran Bogdanović, predstavnici Pirotskog upravnog okruga, boračkih organizacija, a po prvi put u Pirotu, posle 75 godina, molitvu je održao i jevrejski rabin iz Makedonije. Pirotski Gimnazijalci su izveli i performans – marš od Sokolane preko Rabenovog zdanja do Davidove zvezde u Jevrejskoj ulici.

 

Zamenik predsednika Gradske skupštine Vladica Tošić kazao je da će Grad Pirot i svi Piroćanci uvek čuvati uspomenu na svoje nekadašnje sugrađane sa kojima su živeli u harmoniji sve do kobne noći.

Javni čas istorije održana je istoričar Muzeja Ponišavlja Mila Panajotović, koja je koautor knjige “Šalom iz Pirota”, koja se upravo bavi životom pirotskih Jevreja i njihovim pogromom koji se dogodio pre 75 godina.


Šetnja nekadašnjom Jevrejskom mahalom posle više decenija

Jedan od retkih preživelih iz nekadašnje Jevrejske mahale Tuli Josifovič

 

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1