Nalepnica kao semafor za fiskalni racun

U Godini borbe protiv sive ekonomije građani će dobiti veliku pomoć u snalaženju sa računima. Na svakom prodajnom mestu uskoro će biti vidno istaknuta nalepnica sa informacijom za građane kakav račun treba da dobiju prilikom kupovine – fiskalni ili običan. Predlog NALED-a je da postojeće obaveštenje zameni nalepnica jarkih boja sa velikim slovom „F“ i pratećim informacijama, za šta je potrebno izmeniti pravilnik, dok bi sličnu nalepnicu, sa odgovarajućom oznakom „R“, morale da ističu i nefiskalizovane radnje koje izdaju obične račune zbog čega će biti potrebna dopuna Zakon o potrošačima.

– Predlog koji je NALED uputio Poreskoj upravi i Ministarstvu finansija naći će se u novom Akcionom planu za primenu Nacionalnog programa za suzbijanje sive ekonomije. Očekujemo da Vlada Srbije izmeni neophodne propise i do kraja godine uvede nalepnice sa upadljivom oznakom za vrstu računa koju su prodavci dužni da izdaju jer građani sada ne znaju ko jeste, a ko nije u obavezi da im izda fiskalni račun. To će značajno unaprediti fiskalnu disciplinu i smanjiti prostor za zabunu ili proneveru – kaže Dragana Ilić, koordinator Stručne grupe za suzbijanje sive ekonomije Vlade Srbije i pravni savetnik za saradnju s privredom u NALED-u.


Prateći pravilnik Zakona o fiskalnim kasama propisuje isticanje obaveštenja o obavezi izdavanja fiskalnog isečka, međutim to obaveštenje je nedovoljno upadljivo i često se utopi u ostale papire istaknute na vratima ili zidu te ga je teško uočiti. Za građane je dodatno zbunjujuća činjenica da ovakva obaveza isticanja obaveštenja ne postoji za nefiskalizovane delatnosti i paušalce, pa građani ne znaju da li trgovac nije okačio obaveštenje zato što nema obavezu izdavanja fiskalnih računa ili naprosto zbog toga što izbegava svoju obavezu. Predlog NALED-a je da postojeće obaveštenje zameni nalepnica jarkih boja sa velikim slovom „F“ i pratećim informacijama, za šta je potrebno izmeniti pravilnik, dok bi sličnu nalepnicu, sa odgovarajućom oznakom „R“, morale da ističu i nefiskalizovane radnje koje izdaju obične račune zbog čega će biti potrebna dopuna Zakon o potrošačima.


Istraživanje stavova građana o sivoj ekonomiji koje je sproveo NALED pokazalo je da 80% građana ne bi prijavilo objekat ili radnju u kojoj ne dobiju račun. Gotovo trećina građana navodi da ne traže račun zato što im je neprijatno da ulaze u raspravu, pored ostalog i zato što nisu sigurni da li je prodavac u obavezi da im izda fiskalni račun ili ne. Zato je važna edukacija građana.

Građanji češće prijavljuju neizdavanje je računa
– Prema podacima Poreske uprave, edukativna kampanja i nagradna igra „Uzmi račun i pobedi“ su motivisale građane da češće prijavljuju neizdavanje računa. Samo u februaru broj prijava skočio je čak 26,6% u odnosu na isti mesec prošle godine, dok je procenat nepravilnosti u izdavanju računa koje su uočili poreski inspektori pao sa 40 na 32%. Uvođenje nalepnica bi multiplikovalo ove napore Poreske uprave, jer bi pomoglo u snalaženju građana i dodatno ih ohrabrilo da budu odgovorni članovi društva – ističe Ilić.

Izvor: Medijski bilten NALED-a

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1