Istorijskom arhivu odobren projekat mikrofilmovanja sa digitalizacijom matičnih knjiga

Podelite

Istorijskom arhivu u Pirotu, od strane Ministarstva kulture i informisanja, odobren je projekat Mikrofilmovanje sa digitalizacijom matičnih knjiga rođenih, venčanih i umrlih, verskih organizacija i ustanova sa teritorije Pirotskog okruga. Iznos sredstava je 500.000, 00 dinara.

Kako je Pirotskim vestima kazala direktorka ove važne ustanove Ivana Kostadinović, realizacija ovog projekta je od velikog značaja.

-Izuzetno nam je drago da je Ministarstvo prepoznalo značaj ovog projekta i poverilo nam ovaj posao-kazala je direktorka Kostadinović. Nedavno je Istorijski arhiv, ali i druge ustanove kulture posetio ministar kulture u Vladi Republike Srbije Vladan Vukosavljević, zajedno sa gradonačelnikom Pirota mr Vladanom Vasićem. Tada je ministar Vukosavljević kazao da je prijatno iznenađen stanjem u svim ustanovama kulture u Pirotu.

Predstavnici ustanova kulture iz Pirota – Istorijskog arhiva, Muzeja Ponišavlja i Narodne biblioteke učestvovali su i na Međunarodnoj radionici o digitalizaciji kulturnog nasleđa, koja je održana u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke.

U sredu, 11. Aprila 2018. u Svečanoj sali Jugoslovenske kinoteke održana je međunarodna radionica o digitalizaciji kulturnog nasleđa, u organizaciji Ministarstva kulture i informisanja.
Teme su se odnosile na zakonodavne okvire i radne procese u digitalizaciji kulturnog nasleđa (rad sa metapodacima, dugotrajno čuvanje podataka, Nacionalni agregator kulture), bibliotečko-informacione servise, propise i zakonodavstvo- digitalne biblioteke, muzeji i arhivi (Iskustva finskih ustanova kulture i stručnjaka).
Predavači su bili Kristina Hormia Potanen- prdsednica Lige evropskih istraživačkih biblioteka „Liber“, Nacionalna biblioteka Finske, Mina Karvonen- Viša savetnica u Ministarstvu obrazovanja i kulture, Odsek za umetnost i kulturnu baštinu Republike Finske, i Heiki Helin, Viši tehnološki savetnik u IT Centru za nauku, Republika Finska.
U radionici su učestvovali i predstavnici ustanova kulture Pirota: Saša Jovanović-direktor Muzeja Ponišavlja, Nadica Kostić-direktor Narodne biblioteke i Ivana Kostadinović-direktor Istorijskog arhiva.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1