Grejanje samo iz energane Senjak, mogući prelazak na novi energent – biomasu

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić kazao je danas novinarima da je sve spremno za novu grejnu sezonu koja će po prvi put u Pirotu biti realizovana iz jednog centra – moderne Energane Senjak, s obzirom da su sve kotlarnice po gradu, koje su prethodnih godina bile izvor zagađenja i problema za meštane zgrada, ugašene. Vasić je najavio da se razmatra uveliko i dalji razvoj sistema grejanja u Pirotu, a posebno prelazak na novi energent – biomasu, energent koji nam je neuporedivo dostupniji u odnosu na mazut pa će samim tim ceo sistem grejanja raditi još efikasnije i ekonomičnije.

-Iz ove energane će se grejati ceo grad ove sezone. Ugasili smo sve kotlarnice u gradu. Efekat je dvostruki. Energetska efikasnost celog sistema je podignuta na viši stepen jer se ceo grad greje iz jednog centra sa mnogo savremenijim cevovodima i opremom. Drugi efekat je činjenica da će zagađenje biti mnogo manje u centru grada gašenjem kotlarnica. Ove godine je ugašena i poslednja kotlarnica ATP. Prošle godine smo imali tridesetak ledenih dana, desetak dana smo imali dvadesetčetvoročasovno grejanje i mislim da je sistem i za to spreman. Imamo dovoljno mazuta za start grejanja. Razmišljamo o proširenju kapaciteta i novom energentu. Razgovaramo sa Kancelarijom za javna ulaganja o instalaciji jednog ili dva kotla na biomasu. To je prelazak na održiv sistem energije, na energent koji će se prikupljati na Staroj planini i okolini. Novac ćemo plasirati u naše lokalne resurse i ja se nadam da će to ići u dobrom smeru. Imamo dobre kontakte sa ljudima koji rade studiju izvodljivosti, Republika Srpska ima dobra iskustva sa tim o čemu smo se informisali. Razgovaramo sa dva ili tri potencijalna izvora finansiranja. U opciji je Kancelarija za javna ulaganja, nemački KFW, a u opticaju je i komercijalni kredit jer danas imate vrlo povoljne kredite koji se odnose na finansiranje energetske efikasnosti-kazao je gradonačelnik Vasić.

 


Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1