Francuski mediji o Pirotu i boravku kineskih fudbalera u našem gradu

Podelite

Uticajni francuski portal footballski.fr u opširnom članku izvestio je svetsku javnost o saradnji između Kine i Srbije, sa akcentom na fudbalsku saradnju a između ostalog o Pirotu se govori kao gradu koji postaje regionalni turistički i sportski centar. 

Novinari ovog portala podsetili su na početke saradnje dve zemlje – Srbije i Kine, ali i o fudbalerima koji su u proteklom periodu boravili u Srbiji – u Pirotu na usavršavanju.
U članku se navodi da su prvi fudbaleri koji su igrali u Srbiji bili
Jia Xiuquan i Liu Haiguang koji su nastupali za Partizan u sezoni 1987-1988. Potom se navode posete predsednika Slobodana Miloševića Kini, koje su uzrokovale dolazak velikog broj Kineza u Blok 70 u Beogradu, i rad naših uspešnih fudbalskih stručnjaka u kineskoj Super ligi.
Danas relacije sa Kinom u svim sferama su u velikom porastu. Počelo je sve završetkom Pupinovog mosta 2014 godine koji je radila kineska kompanija, i koji je finansiran od kineske banke. Most je otvorio kineski ministar Li Keqiang.

Odmah zatim pojavio se posle duže vremena kineski fudbaler u srpskom fudbalu Zhu Zhengyu, koji je došao posredstvom Darka Marića, koga smo imali prilike da upoznamo u Pirotu u prethodnih dva meseca, i koji je uneo dosta pozitivnih novina i energije u Radnički.


Za francuski portal Darko Marić za koga se navodi da je bio fudbaler u Francuskoj, a takođe i u Kini, a danas poslom je povezan sa obe zemlje, izjavio je sledeće:
– Svedoci smo da je saradnja između Kine i Srbije poslednjih godina na sve većem nivou. U političkom smislu Kina nije priznala Kosovo, a i ekonomska saradnja je sve obimnija, izgrađen je Pupinov most, radi se železnička linija Beograd-Budimpešta, a prisutne su i mnoge druge krupne investicije u srpsku industriju.

Ove godine Hebei CFFC je upravo posredstvom Darka Marića poslao šest mladih fudbalera u fudbalski klub Radnički i grad Pirot, za koji su Francuzi čuli po odeljku fabrike Mišelin, ali su čuli i o želji gradskih čelnika da od Pirota naprave važan regionalni i turistički centar.

La Chine et la Serbie, une longue histoire footballistique

Kineski fudbaleri u Pirotu uče tajne fudbala

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1