Elektronski dokument pobedio papir

Do 4. maja ove godine državne institucije u Srbiji su morale da štampaju i „zavode“ u papirnom omotu na pisarnici svaki zahtev koji im stigne elektronskim putem. Zbog apsurdnih propisa službenici su radili dupli posao, što je samo povećavalo troškove i stvaralo otpor u javnoj upravi prema korišćenju elektronske komunikacije. Sve se to promenilo početkom maja, kada je Vlada Srbije na predlog Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave usvojila izmene Uredbe o elektronskom kancelarijskom poslovanju organa državne uprave i time uvela 21. vek u ovaj segment rada državne administracije. Inicijativa za izmenu Uredbe potekla je od kompanija okupljenih u NALED-ovom Savezu za e-upravu.


– Uredba Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave je značajan korak u popularizaciji elektronskih servisa i otvara vrata daljem razvoju e-uprave. NALED radi sa Ministarstvom na pripremi Akcionog plana za razvoj e-uprave koji predviđa uvođenje e-arhiviranja poslovne dokumentacije (fakture, otpremnice i sl.), elektronsko plaćanje taksi i naknada, pojednostavljenje elektronskog potpisivanja i elektronske razmene podataka – kaže Aco Tomašević, direktor podrške biznisu kompanije NELT, članice Saveza za e-upravu.


Moderne, privredno i građanski orjentisane institucije i službe ovom novom Uredbom mogu uštedeti milione dinara godišnje. Među njima je i Agencija za privredne registre koja vodi više od 20 registara i obradi oko 20 miliona stranica dokumentacije godišnje.
– Arhaično poimanje predmeta za koji se formira tzv. omot spisa da bi se u njemu čuvali svi podnesci u papirnoj formi neprihvatljivo je za moderne elektronske procedure. Sada je jasno propisano da se elektronski dokumenti arhiviraju u elektronskom formatu, na serveru. Takođe, u procesu je i usvajanje zakona o elektronskom poslovanju koji će omogućiti jednostavnije prevođenje papirnog u elektronski dokument i zaokružiće pravni okvir za sprovođenje svih procedura elektronskim putem. Ova reforma će omogućiti efikasno poslovanje kompletnoj javnoj upravi – ističe Tanja Vukotić Marinković, registrator u Agenciji za privredne registre.


Benefite nove Uredbe odmah će osetiti Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, svi gradovi i opštine u Srbiji, kao i gotovo 200 nacionalnih i lokalnih institucija uključenih u elektronski sistem za izdavanje građevinskih dozvola koji su imali obavezu da odštampaju a potom i arhiviraju 67.000 elektronski primljenih i obrađenih zahteva, sa svom pratećom dokumentacijom.

Izmenu Uredbe podržao je i USAID Projekat za bolje uslove poslovanja.
– Usvajanje izmena Uredbe je jedna od prelomnih tačaka u razvoju naše javne uprave. Konačno se stvaraju uslovi da e-uprava prestane da bude egzotična i retko korišćena alternativa papirnoj upravi. Ministarstvo građevinarstva i Ministarstvo državne uprave su pokazali da i najkomplikovanije procedure kao što je izdavanje građevinskih dozvola, mogu proći bez i jednog papira. Zadovoljstvo je što smo imali priliku da podržimo ovu reformu sa NALED-om – naglašava Dušan Vasiljević, zamenik direktora USAID Projekta za bolje uslove poslovanja


Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1