Značajno priznanje Muzeju Ponišavlja povodom Međunarodnog dana muzeja

Osnivački odbor manifestacije “Muzeji Srbije deset dana od 10 do 10” dodeliće priznanje najuspešnijim učesnicima ove manifestacije među kojima se našao i Muzej Ponišavlja Pirot. Naš Muzej kao jedan od najuspešnijih u predhodnoj godini zvanično će dobiti ovo priznanje  koje će predstavnicima muzeja, Saši Jovanoviću – direktoru i Tatijani Karanović – kustosu, biti dodeljeno na svečanosti povodom Međunarodnog dana muzeja koja će se održati u Muzeju Vojvodine u Novom Sadu 18. maja, saopštio je pirotski Muzej.

muzej afričke umetnosti u pirotu

Muzej Ponišavlja i ove godine, u okviru manifestacija “Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10” organizuje brojne aktivnosti:

Evo programa:

Program manifestacije Muzeji Srbije, deset dana od 10 do 10:

18. maj, 20.00 Otvaranje gostujuće izložbe Muzeja afričke umetnosti u Beogradu pod nazivom Tradicionalni murali Afrike .
Izložbenu postavku čine fotografije slikanih, reljefnih i mozaičkih ukrasa na arhitekturi-delovima eksterijera i enterijera kuća i čitavih naseobina iz različitih delova afričkog kontinenta.
Autorka izložbe, istoričarka umetnosti, Nataša Negovanović Ristić, poziva posetioce da bliže osmotre svoje okruženje, sa ciljem da podstakne na učešće u (re)definisanju svakodnevnog ambijenta i javnog prostora, kreativnost u oplemenjivanju svog doma-unutra i spolja, i, uopšte, da podstakne promišljanje i negovanje sredine u kjoj živimo.
Stručno vođenje kroz izložbu- gostujući kustosi – Milica Josimov i Marija Ličina.
Izložbom se nastavlja saradnja sa MAU započeta pre tri godine.

Učinilo nam se da pojedini geometrijski oblici murala afričkih kuća, neodoljivo podsećaju na geometrizovane šare pirotskog ćilima, poput: bibica, bibice sa očima, sofre, kornjače…

Izložba će biti postavljena u
Galeriji Muzeja Ponišavlja, Nikole Pašića 49.
Biće otvorena do 6. juna 2017.
19. maj, od 10.00 do 14.00 Radionice za decu uzrasta od 4 do 12 godina, inspirisane izložbom.
Nakon obilaska izložbe afričkih murala, deca će slikati svoje murale na stranicama kartonskih kućica koje će, najpre, sastavljati od kartona.
Radionice vode kustoskinje MAU: Milica Josimov i Marija Ličina.


Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1