Na platnima Dragana Jocića – patrijarh Pavle, Mona Liza, Seoba Srba…

Piroćanac Dragan Jocić Joca, samouki je slikar. Portrete grafitnom i hemijskom olovkom počeo je da radi još sedamdesetih godina, kao srednjoškolac kada je crtao portrete svojih drugova i drugarica iz odeljenja.

-Prvu sliku ulje na platnu uradio sam 2004. Godine na predlog svoje supruge. Bio je to zimski pejzaž. Učio sam da slikam gledajući slike Paje Jovanovića, Uroša Predića i Dragana Martinovića. Jedna od slika na koju sam slobodno mogu da kažem najponosniji je čuvena Seoba Srba Paje Jovanovića koju sam oslikao na platnu dimenzija 130×180 cm. Preko prijatelja, slika je prodata i danas krasi zid jedne porodice u Šapcu. Takođe, uradio sam i Da Vinčijevu Mona Lizu, na koju sam veoma ponosan. Pored ovih, ljudima se dopada i kako sam na platno preneo Patrijarha Pavla, Zebru koja izlazi iz svojih okvira, kao i mnoge mrtve prirode i neke delove našeg grada-kaže Jocić i dodaje:

Vremenom sam usavršavao da portrete radim olovkom, a kasnije sam preneo to i na platno, pa imam mnogobrojne portrete oslikane upravo na platnu. Portrete olovkom radim za bukvalno jedan dan, a ima slika koje sam radio i po par meseci-zaključuje Jocić.

Sada većinu slika prodaje preko interneta u čemu mu najviše pomaže ćerka Vanja, koja mu je, kako kaže,  pored sina Marka, snaje Svetlane i unuke Dunje, najveća podrška.

Učestvovao je na nekoliko kolektivnih izložbi, ali se ipak odlučuje da svoje radove predstavi elektronskim putem.

Dok slikam, a i u slobodno vreme slušam muziku, najčešće Deep Purple, Scorpionse, Pink Floyd, Smak, Vlatka Stefanovskog… Takođe obožavam ribolov. Umetnička duša sam bio od vajkada – petnaestak godina sam igrao folklor u RKUD Prvi Maj Pirot sa kojim sam obišao pola Evrope. U planu mi je da još ozbiljnije počnem da se bavim slikanjem, a da to budu veliki formati ulja na platnu.  Nema svoj atelje, pa slika u stanu u kom živi, kaže Jocić.


Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1