Istorija topa Vožda Karađorđa – projekcija filma u Pirotu

U četvrtak, 21. septembra 2017, Istorijski arhiv u Pirotu organizuje projekciju i prikazivanje istorijskog dokumentarnog filma „Kraljevski top- istorija srpske krune“, scenariste Dragana Markovića i reditelja Velimira Stojanovića iz Niša. Ovaj dokumentarni film nagrađen je prvom nagradom na Međunarodnom festivalu dokumentarnog filma – „Zlatna buklija 2017.“ u Velikoj Plani, za oblast Istorija.

Ovaj film jedinstven je u našoj kinematografiji, jer u 45 minuta rasvetljava deo srpske istorije, do sada nepoznate široj javnosti. Istorija topa Vožda Karađorđa iz Prvog srpskog ustanka, kao i srpske krune i drugih regalija Kralja Petra Prvog Oslobodioca, ujedno je i istorija stvaranja moderne srpske države u 19. i 20. veku. Tema koju film obrađuje ima nacionalni značaj, a naša ustanova na ovaj način priključuje se i obeležavanju dvestote godišnjice od smrti Vožda Karađorđa, i održava i deo svojih kulturno-prosvetnih delatnosti- čuvanje od zaborava srpske kulturne baštine i ostavljanje novim generacijama.


Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1