Kultura

Direktor Narodnog pozorišta Gradimir Filipović: Piroćanci vole festival i ne štede na kulturi

Pirot će dana opet biti prestonica kulture i centar pozorišne umetnosti a ‘’Joakim’’ se posle pet godina, ponovo vratio u Pirot na radost publike- kazao je direktor Filipović za Bilten 53. Festivala, koji će se štampati svakodnevno za vreme trajanja ove manifestacije. 

Direktor Narodnog pozorišta Pirot, Gradimir Filipović, kaže da je sve spremno za početak ovog značajnog pozorišnog događaja na kome se predstavljaju profesionalna pozorišta Srbije, van Beograda. On dodaje da je biti domaćin ovakvom festivalu čast i zadovoljstvo ali i velika obaveza.
-Tih dana više od 300 gostiju prodefiluje našim gradom. Pored predstava, tu je i niz pratećih aktivnosti, kao što su okrugli stolovi, pozorišne kritike, izložbe, promocije knjiga, što takođe treba na dostojan način organizovati. Zato je nas četvoro u Organizacionom odboru Festivala, pored predsednice Zajednice srpskih pozorišta Ivane Nedeljković, tu je Aleksandar Radulović, glumac i organizator u Pozorištu Dejan Glišić.

direktor pozorišta gradimir filipović

– Posle pet godina, „Joakim“ opet u našem gradu?

-Piroćanci nisu dugo čekali kako bi imali prilike da gledaju dobre predstave ansambla širom Srbije, jer na našu radost, sve kolege su se složile da ove godine budemo domaćini Festivala. Jednostavno, vole da igraju pred pirotskom publikom, koja se godinama neguje. S druge strane, Pirot je narednig dana opet biti prestonica kulture, centar pozorišne umetnosti. Atmosfera u gradu je uvek svečana. Zato smo i ponosni na sve Susrete „Joakim Vujić“ koji su održani u pirotskom teatru. Po završetku Festivala 2012. godine, obećao sam javno pirotskoj pozorišnoj publici da nećemo dugo čekati na povratak „Joakima“ i održao obećanje. Inače, Festival „Joakim Vujić“, seli se iz grada u grad svake godine, ali sa mogućnošću da se dve godine za redom održava u istom gradu. Zato se nadam da će „Joakim“ opet u Pirot i naredne godine.

joakim vujić pozorištes
-Finansijska kriza je već hronična pa se zato neka od pozorišta i ne usuđuju da budu domaćini?

-Oko finansija se snalazimo kako znamo i umemo. Nešto dobijamo od Ministarstva, ali se budžet za ove namene, smanjuje iz godine u godinu. Ove godine Ministarstvo je izdvojilo 2 miliona za festival „Joakim Vijić“ što je za milion manje od predhodne godine .Tako da veliku zahvalnost dugujemo lokalnoj vlasti koja nam dosta pomaže u finansijskom delu. Naravno i kolege iz Zajednice srpskih pozorišta su nam dosta pomogle.

pozorište joakim vujić ribarske svađe
-Štede li Piroćanci na kupovini karata za pozorište?

-Za festivalske prestave vlada veliko intersovanje. Piroćanci vole pozorište, ne štede na kulturi. Mada smo se potrudili da cenom od 2.200 dinara, koliko košta komplet karata za svih osam festivalskih večeri, cenu ipak prilagodimo budžetu naših sugrađana. Pojedinačno su se prodavale karte po ceni od 400 dinara, što je nepromenjena cena, od pre pet godina kada se Festival održavao u Pirotu, a na dan predstave karta će koštati 500 dinara. Publika će imati prilike da vidi zaista dobre predtave, jer je produkcija srpskih pozorišta, ove godine bila dobra a selektor izabrao 7 najboljih od 16 prijavljenih. Zato pozivam Piroćance da nam se od večeras pridruže i uživaju u izboru predstava selektora Aleksandra Milosavljevića.

-Predstavom „Ribarske svađe“ Narodno pozorište Pirot sinoć je otvarilo Festival. Na kakav je prijem naišao ovaj komad kod pirotske publike?

Premijera ove predstave bila je u aprilu i naišla je na dobar prijem kod publike. Odlično je što se već 8 godina, neprekidno pojavljujemo na prestižnom pozorišnom festivalu u zemlji, a trenutno je naš ansambl sa najmanje glumaca. Ali to nas nije ometalo da učestvujemo ali i budemo nagrađivani na festivalu „Joakim Vujić“. Zato očekujemo neku od nagrada i ove godine. Ne zato što smo domaćini, već zato što smo se kvalitetno pripremali i naporno radili na predstavi. Očekujem punu salu svake večeri i Festival može da počne- kaže za festivalski list direktor pozorišta u Pirotu, Gradimir Filipović.

Marijana Vučić Ćirić

Preuzeto iz Biltena 53. Festivala “Joakim Vujić”

fotografije Aleksandar Ćirić

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de