Intervju: Vladan Vasić – 2017. godina – godina stabilnosti za Pirot, idemo dobrim koracima napred

Podelite

Gradonačelnik Pirota mr Vladan Vasić, u intervjuu Pirotskim vestima kazao je da je godinu na izmaku obeležio veliki iskorak u saradnji sa pojedinim ministarstvima, poput Ministarstva privrede, a posebno sa Kancelarijom za javna ulaganja, zahvaljujući kojoj su renovirane dve škole (Mladost i “8.septembar”) a predstoji rekonstrukcija još dve, Gimnazije i OŠ “Sveti Sava”. Po Vasićevim rečima, 2017. godina je godina stabilnosti koja je ostvarena ulaskom SNS u lokalnu vlast. Ta činjenica omogućila je Gradskoj upravi da se maksimalno fokusira na investicije. 

-Godinu za nama je, po meni, možda obeležio i iskorak u saradnji sa nekim ministarstvima, kao što je Ministarstvo privrede, zatim Kancelarija za javna ulaganja s obzirom da smo imali dve značajne investicije sa Kancelarijom, treću realizujemo sada a još dve škole treba značajno da renoviramo. U političkom smislu 2017. godinu obeležio je ulazak SNS-a u lokalnu vlast. To je dosta stabilizovalo političku situaciju, poboljšalo atmosferu u smislu da ne moramo samo da se bavimo političkim stvarima, već mnogo ozbiljnije investicijama i saradnjom sa državom, tako da kada sve to uzmemo u obzir, mislim da je 2017. godina bila veoma uspešna godina-kaže gradonačelnik Vasić.

 

Vasić: Pirot ima ubrzan razvoj, idemo dobrim koracima napred

Mi smo se u zadnjih desetak godina, kada je reč o prosečnim zaradama, podigli sa 117. na 17. mesto pa smo tako sada po prosečnim platama ispred Novog Sada, da ne govorimo o Nišu i Kragujevcu. Tome je doprinelo više faktora, najpre investicija Mišelina, koja je otvorila dosta posrednih radnih mesta jer su mnogi kooperanti Mišelina podigli proizvodnju ili razmišljaju o Pirotu. Zatim pozitivan uticaj je imao i Koridor 10. Mnogi ljudi su našli zaposlenje i mnoge manje firme iz Pirota rade na Koridoru-kaže gradonačelnik Vasić i dodaje:

Koridor 10 kod Pirota

-Svakako je i lokalna samouprava sa efikasnim javnim preduzećima i velikom infrastrukturom dala svoj doprinos. Ne treba minimizirati ni turistički potencijal Pirota. Mi smo poslednjih godina, iz godine u godinu po 60 do 70 posto podizali broj noćenja, veliki broj Bugara ostavlja dosta živog novca, a razvio se i preduzetnički duh što nije bilo karakteristično za Pirot-zaključuje Vasić.

 

U okviru Slobodne zone Pirot radi 6.500 radnika

Gradonačelnik je istakao činjenicu i da se polako budi tekstilni sektor u našem gradu, po kome je Pirot bio prepoznatljiv. 

-Iz nekadašnjeg Prvog maja, nakon stečaja, izašlo je dosta malih tekstilnih firmi. Sada imamo sreću da je jedan bogati vlasnik iz Italije kupio “Prvi maj” – Miroljo. Očekujemo da on nastavi i poveća proizvodnju. Imamo investitore koji su došli i obratili se lokalnoj samopuravi mi ih spojili sa Slobodnom zonom gde su počeli ili će početi da rade. U okviru režima Slobodne zone imamo negde oko 6.500 radnika. Dakle nije Pirot samo Tigar tajers, već Pirot ima veliki broj manjih poslodavaca. Gotovo da više nemamo lokacija za zainteresovane investitore i dobro je što smo kupili od vojske zemljište na lokacijama bivšeg poligona i strelišta gde ćemo oformiti nove industrijske zone. Od naredne godine pokušaćemo da se fokusiramo i na razvoj IT sektora-kaže Vasić.

Ovo je prvi deo velikog intervju sa gradonačelnikom Vladanom Vasićem. Očekujte narednih dana nastavak intervjua.

tekst, foto, video Aleksandar Ćirić/pirotskevesti.rs

 

 

Ovaj izveštaj deo je projekta “Pirot – grad koji raste”, podržan je na konkursu za proizvodnju medijskih sadržaja Grada Pirot za 2017. godinu.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1