Lokalna samouprava

Inovativne mere socijalne politike u Pirotu

Grad Pirot realizuje  projekat “Centar za sprovodjenje inovativnih mera socijalne politike”, u partnerstvu sa Centrom za socijalni rad Pirot, ZIP centrum i Udruženjem za pomoć mentalno nedovoljno razvijenim licima (MNRL), a uz podršku Nemačko-srpske razvojne saradnje koju sprovodi GIZ.

Unapredjenje socio ekonomskog polozaja žena u Pirotu je glavni cilj projekta koji grad Pirot realizuje zajedno sa partnerima. Prema rečima menadžerke projekta, Nataše Stefanović, opremljen je Centar za sprovođenje inovativnih mera socijalne politike u gradu Pirotu u okviru novog multifunkcionalnog objekta namenjenog za sajmove i druge manifestacije. Nabavljen je novi nameštaj, IT oprema neophodna za rad, a takođe je kompletno zamenjen i pod, wc sanitarija i osvetljenje. “Sada je renovirani i opremljeni Centar spreman za pružanje psiho-socijalne podrške ženama, majkama dece sa smetnjama u razvoju ali je ova podrška dostupna i svim drugim ženama iz Pirota, a posebno onim iz  osetljivih kategorija. U narednom periodu u okviru centra će biti realizovane i obuke iz oblasti digitalne pismenosti i karijernog vođenja, a sve u cilju osnaživanja žena i njihovih kapaciteta za pronalaženje posla” – kaže Nataša Stefanović.

Takođe tokom februara meseca održana je akreditovana obuka za lične pratioce dece koju su pohađale žene izabrane na javnom konkursu koji je sproveo grad Pirot. Polaznice su uspešno završile obuku i dobile sertifikate, a biće i radno angažovane na period od 10 meseci.

“Ovo je veoma važno iz razloga što će petoro dece koja su na listi čekanja pratioca konačno moći da koriste ovu uslugu, a njihovi roditelji će biti rasterećeniji i moći da se usmere na završavanje drugih obaveza dok je pratilac sa detetom”, istakla je Stefanovićeva.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker