Herojski čin pripadnika Vojske Srbije – spasio devojčicu iz Nišave

Podelite

Ministar odbrane Aleksandar Vulin i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Ljubiša Diković primili su danas desetara Miroslava Potića, pripadnika Vojske Srbije koji je 16. januara spasio devojčicu iz hladne Nišave u Pirotu.

foto Duška Stefanović/MOD

Desetar Miroslav Potić je tog dana iz reke začuo poziv devojčice u pomoć, dok je prelazio most Gazela u Pirotu. Odmah je pozvao policiju, vatrogasce-spasioce i hitnu pomoć, a zatim su on i jedan od prolaznika uskočili u reku i izvukli devojčicu na obalu, gde su je zbog hipotermije utoplili i održavali u svesnom stanju do dolaska pomoći. Devojčica je potom zbrinuta u Gradskoj bolnici, na Odeljenju pedijatrije.

Kako je desetar Potić istakao, osećaj je veoma lep znajući da je spasio život maloletnoj devojčici. On je stupio u kontakt sa njenim roditeljima posle incidenta i u bolnici obišao devojčicu koja se uspešno oporavlja.

foto MOD

– Ovako treba da odreaguje svaki građanin i svaki pripadnik Vojske Srbije. Obučavani smo i vaspitavani kako da reagujemo u ovakvim situacijama i nosimo se vojničkim Kodeksom časti čije su osnovne vrednosti vernost otadžbini, posvećenost profesiji, odanost, poštovanje i solidarnost sa drugima. To nam je posao i uvek ćemo biti tu za naše građane. Kao pripadnik 3. skladišnog bataljona Centralne logističke baze i kao pripadnik Vojske Srbije verujem da bi sve moje kolege to isto uradile, jer znaju kako da se ponašaju u kritičnim situacijama, rekao je desetar Potić i dodao da se pripadnici Vojske Srbije obučavaju da reaguju mirno, stabilno i pribrano u kritičnim situacijama.

Prema rečima ministra Vulina, desetar Potić je pokazao zašto se Vojska Srbije tako visoko ceni među našim građanima, zašto se toliko voli i zašto joj se poklanja pažnja i poverenje i u najtežim i najgorim vremenima.

– Uvek ste znali da tamo gde je vojska tamo su red, zakon, pomoć, solidarnost i tamo je čovečnost. Desetar Potić je pokazao da su svi pripadnici Vojske Srbije na prvom mestu ljudi koji će uvek pomoći drugome, koji će uvek razumeti tuđu nevolju i nikada neće razmišljati o svojoj dobrobiti ili svom životu ako treba da sačuvaju tuđi život ili da pomognu drugom ljudskom biću. Vojska Srbije se zato poštuje, voli i ceni. Pripadnici Vojske Srbije se ne razlikuju od drugih samo po tome što nose uniformu ili što su obučeni, već po tome što su bezuslovno humani i što će uvek na prvom mestu pomoći drugom čoveku, a tek onda misliti o sebi. Mi smo ponosni na ovakve vojnike, ali važnije od toga na njih je ponosna čitava Srbija, rekao je ministar odbrane i poručio da će se Ministarstvo odbrane uvek truditi da ovakve primere istakne, da ih nagradi i da zajedno sa Generalštabom vodi računa da Srbija zna kakvu vojsku ima.

Komandant Centralne logističke baze brigadni general Petar Latković pohvalio je “veliko delo” desetara Potića i kao pripadnika Vojske Srbije i kao čoveka.

– Desetar Potić pokazao je obučenost, požrtvovanost i hrabrost i spasio je jedan ljudski život. Kao čovek pokazao je humanost, što treba da čine i drugi ljudi. Njemu se ukazala šansa da spasi jedan ljudski život, a on je tu šansu iskoristio na ponos Vojske Srbije, naglasio je general Latković.

Ministar Vulin i general Diković nagradili su desetara Potića besplatnim sedmodnevnim boravkom na Tari sa porodicom.

Ministarstvo odbrane Republike Srbije

Podelite

5 Komentara

 1. 2KD

  31.01.2018. at 20:50

  ovakvog coveka unaprediti u cin vodnika i novcano nagraditi primiti u aktivnu sluzbu, i onako nam je vojska u rasulu i haosu.Sto ne sme da cudi, s obzirom kakvi je sve vode. Momku sve najbolje i puno srece zelim

 2. Dusan

  31.01.2018. at 21:25

  svaka cast vojniku ali objavite nesto i o slucajnom prolazniku,i njegov gest je za svaku pohvalu.

 3. Piroćanka

  31.01.2018. at 21:59

  A za slučajnog prolaznika koji je pomogao desetaru nisu se potrudili ni ime da napišu! Sve pohvale za obojicu!

 4. Pirocanac

  01.02.2018. at 00:37

  Sramota,slucajni prolaznik koji je ucestvovao u spasavanju devojcice,mora da ne radi nigde i nije ni za pohvalu kao i nagradu,ali zato ima hrabrost i obraz.

 5. mika

  12.02.2018. at 17:41

  Sve pohvale za vojnika ,dobio je dobru nagradu za svoje delo tako i treba ali zasto ne spomenuse bar tog gradjanina i on je bio mokar do gole koze gde je njegova hrabrost i ime a kamo li neka pohvala ili nagrada.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1