“Damskom srcu” nagrada “Kapetan Miša Anastasijević”

Podelite

Juče su na svečanosti u Nišu uručene povelje “Kapetan Miša Anastasijević”. Nagradu je dobila i Zanatska zadruga “Damsko srce” iz Pirota, i to  povelju za očuvanje tradicionalnog tkanja, vekovnih zanata i veština.

12404394_1681870398693656_292795093_n

-Priznanje je regionalnog značaja, obuhvata jugoistočnu Srbiju, Niški region, 5 gradova i čak 65 opština. Ovo je ujedno i veliko priznanje Opštini Pirot jer smo jedini u regionu koj smo uspeli da u izvornom obliku sačuvamo tradicionalni zanat, prenoseći znanje mlađim generacijama i vršeći promociju zanatstva, pre svega pirotskog ćilimarstva, koji je odavno prerastao značaj lokalnog obeležja, koji je nacionalni brend Srbije po kome nas prepoznaju nadaleko van granica Srbije. Tačno se navršava godinu dana kako smo mi odavde s juga Srbije, iz Pirota, bogatoj Vojvodini , Somboru i Staparu pokazali kako se čuva znanje i kako se umeće i veština prenosi mlađoj generaciji, kao živo nasleđe koje nam je u amanet ostavljeno od naših predaka na dalje čuvanje, negovanje i razvoj a što smo kao zvaničan zadatak dobili 2012.godine kada je pirotsko ćilimarstvo stavljeno stavljeno  na Nacionalnu listu nematerijalnog kulturnog nasleđa Republike Srbije pod zaštitom UNESKO-a-kaže Ćirićeva za Pirotske vesti.

12431201_1681870215360341_1650914769_n

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1