Značajna donacija Mlekarskoj školi, u korak sa evropskim standardima

Podelite

Mlekarska škola sa domom učenika „Dr Obren Pejić“ jedna je od 52 stručne škole koje su učestvovale u projektu „Podrška EU srednjem stručnom obrazovanju u Srbiji“. Sa novom opremom i savremenim nastavnim programima ove škole u velikoj meri prate evropske obrazovne standarde.


Nastava i učenje u Mlekarskoj školi sa domom učenika „Dr Obren Pejić“ odavno su orijentisani na đake, a praksa je važan deo nastavnog procesa i zbog toga je pažljivo i dobro organizovana, a završni i maturski ispiti koji se polažu pred ispitnom komisijom čiji su članovi i predstavnici poslodavaca, konačna su potvrda ozbiljnog rada i učenika i nastavnika na postizanju kompetencija koje će đacima biti neophodne za njihova buduća zanimanja. Situacija je slična i u ostalim srednjim školama koje imaju obrazovne profile u području rada poljoprivreda, proizvodnja i prerada hrane.
Mlekarska škola u Pirotu, lepa, uredna i za domaće pojmove izuzetno dobro opremljena škola učenicima je postala atraktivnija od kako je pre desetak godina počela realizacija modernizovanih nastavnih programa. U to su imali prilike da se uvere i ministar prosvete, gospodin Mladen Šarčević, predstavnici američkih, kanadskih, meksičkih, finskih ambasada, kao i mnogi drugi koji su imali priliku da posete školu i prisustvuju delu praktične nastave koja se izvodi u školi, a koja će uz korišćenje nove opreme biti još modernija, pristupačnija učenicima i zahtevima socijalnih partnera.
Novi analizator vlage, vredan 1700 eura, samo je deo specijalizovane stručne opreme koju je škola dobila u okviru najnovije donacije Evropske unije kroz projekat „Podrška EU srednjem stručnom obrazovanju“. U modernim laboratorijama, kao i delu predviđenom za praktičnu nastavu, na nedavno doniranoj i instaliranoj opremi đaci vredno rade. Prehrambeni tehničari, prerađivači mleka, pekari kroz analize, eksperimente i praktičnu primenu naučenog na najsavremenijoj laboratorijskoj opremi, stiču nove veštine i rutinu u radu. Ovo, međutim, nije sve. U najskorije vreme očekuje se isporuka preostale ugovorene opreme: mlina sa kuglama, peščanog kupatila, trinokularnog mikroskopa i ostale laboratorijske opreme za podizanje kvaliteta nastave na još viši nivo.
Naredna školska godina u Mlekarskoj školi i širom Srbije će početi sa novom stručnom opremom. Novi laboratorijski mlinovi, mikrobiološki inkubatori i sterilizatori u prehrambenim školama, traktori, sejalice, kombajni za silažu, tarupi i plastenici u poljoprivrednim školama, poboljšaće i osavremeniti nastavu i omogućiti da đaci već tokom školovanja steknu potrebne veštine i znanja kako bi se dobro pripremljeni i osposobljeni što bolje snašli u savremenom „svetu rada“.
Isporukom opreme uspešno je završena peta faza reforme stručnog obrazovanja koju je tokom proteklih godina podržavala Evropska unija koja je u reformu stručnog obrazovanja u Srbiji do sada uložila više od 25 miliona evra.

Rezultati reforme

Od 2003. godine do danas, kroz KARDS i IPA projekte, razvijene su nove strategije stručnog obrazovanja koje se zasnivaju na parnerstvu sa privredom, profesionalnom razvoju zaposlenih u obrazovanju, implementaciji novih nastavnih programa, kvalitetnim obukama za odrasle, stalnim inovacijama u nastanom procesu i modernizovanoj školskoj infrastrukturi (novoj opremi i nastavnim sredstvima); novi ili modernizovani nastavni programi razvijeni su za 28 obrazovnih profila u 8 područja rada; više od 2000 nastavnika prošlo je obuke za realizaciju novih programa; za više od 500 predstavnika škola i Ministarstva prosvete organizovano je 30 studijskih poseta obrazovnim institucijama u zemljama EU; više od 300 srednjih stručnih škola dobilo je 5,2 miliona vrednu računarsku opremu, a specijalizovana, stručna oprema, vredna oko 8 miliona evra, instalirana je u više od 110 srednjih stručnih škola.
.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1