Gradska hronika

Volonterski kamp u Gostuši deo Evropske godine kulturnog nasleđa 2018

Projekat pod nazivom “Usvoji domaćinstvo u Gostuši” (“Adopt a Household in Gostuša”) realizuje se u toku leta, kao volonterski kamp i jedini je u Srbiji koji je zvanično sertifikovan kao deo programa “Evropska godina kulturnog nasleđa 2018” (EYCH 2018 – European Year of Cultural Heritage 2018).
“Usvoji domaćinstvo u Gostuši” (“Adopt a Household in Gostuša”) je naziv volonterskog kampa Fondacije Arhitekta Aleksandar Radović, koji će se realizovati u toku avgusta meseca 2018.godine, kao sastavni deo partnerskog projekta pod pokroviteljstvom organizacije European Heritage Volunteers iz Vajmara(Nemačka), u kome učestvuje ukupno 15 programa iz 8 zemalja, kazala je Pirotskim vestima upraviteljica Fonda Elena Vasić Petrović.

gostuša
foto Aleksandar Ćirić

-Kamp je namenjen pre svega mladim ljudima, koji imaju iskustva u zaštiti kulturnog nasleđa ili tek žele da steknu isto, kao i da samim tim postanu deo programa “Evropska godina kulturnog nasleđa”. Funkcioniše tako što se grupa mladih ljudi (12-15) okuplja na odabranim lokalitetima i kroz različite vidove edukacije i konkretnih akcija uključuje direktno u očuvanje nasleđa, stičući time kako teorijska tako i praktična znanja. Posebna pažnja poklonjena je ugroženim kulturnim dobrima, a ključnu ulogu igra i direktna komunikacija sa lokalnim stanovništvom i podizanje svesti javnosti. Glavni cilj ovogodišnjeg projekta Fondacije je da se, nakon velike pažnje koju je privuklo selo Gostuša i njegova arhitektura, zahvaljujući nagradi Evropske unije i Evrope Nostre za studiju zaštite 2016.godine, sada pruži konkretna pomoć najugroženijim stanovnicima i njihovim domaćinstvima-kaže Vasić Petrović i dodaje da će volonterski kamp prvi put biti zvanično promovisan u okviru “Otvorenog časa” na niškom Građevinsko-arhitektonskom fakultetu u petak 23.3.2018.(15 časova, svečana sala).

Ovo je jedini srpski projekat sa zvaničnom oznakom (“label”) EYCH 2018 (Evropska godina kulturnog nasleđa 2018.).

Zainteresovani se mogu prijaviti preko imejl adrese: [email protected]

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de