Više od 280 “progresovaca” očekuje isplatu po 17 plata

Više od 280 radnika nekada veoma uspešne kompanije “Progres” očekuje da će prodajom imovine ove fabrike, koja je, kako tvrde sami radnici, odlukom Ustavnog suda Srbije vraćena preduzeću, naplati bar deo od 17 zaostalih plata.

_DSC2771Situacija u ovom preduzeću  prilično je  konfuzna. Sada već bivši vlasnik firme Zoran Kostić, osuđen je u odsustvu pred Višim sudom u Pirotu na višegodišnju zatvorsku kaznu zbog mnogobrojnih malverzacija. U međuvremenu je preduzeće otišlo u takozvani automatski stečaj, da bi ipak Ustavni sud presudio da su odredbe zakona koje se tiču automatskog stečaja neustavne pa je preduzeće praktično ponovo postalo društvena imovina i aktivno privredno društvo, što se lako može proveriti na sajtu Agencije za privredne registre.

Predsednik Samostalnog sindikata u Pirotu Rodoljub Ćirić kaže da je “Progres” od novembra prošle godine aktivno društveno preduzeće.

-Da li ima imovinu i kakvu, ja ne mogu u ovom trenutku da kažem. Radnici su u pravu jer imaju neizmirene obaveze za nekoliko meseci, neki možda i duže od dve godine, oni se organizuju a mi ovde u sindikatu im pružamo stručnu pomoć, ali i omogućujemo korišćenje prostorija kako bi oni iskazali svoje zahteve i na neki način ostvarili svoja prava koja im pripadaju jer imaju izvršna sudska rešenja. Da li će u tome uspeti, videćemo. Iz priča radnika, čujem da ima imovine koja može da se proda da bi se namirili radnici, da ima imovine koja je otuđena na nezakonit način pa bi ona mogla eventualno da se vrati preduzeću kako bi se namirila potraživanja radnika-kazao je Ćirić Pirotskim vestima.

jedna od zgrada koju je radio progresPo rečima Radunke Ilić, jedne od radnica “Progresa”, više od 280 radnika ove kompanije na ime neizmirenih zarada potražuje po 17 plata.

Imovina “Progresa” je na nezakonit način otuđena. Mi smo se organizovali i uspeli da povratimo imovinu i pokušali da prodamo bravarsku radionicu, “tjubing” i zato smo sazvali radnike u salu Samostalnog sindikata kako bi svi bili informisani dokle se stiglo sa rešavanjem ovih problema. Bravarska radionica ide na prodaju a za “tjubing” treba da se održi licitacija. Imovina je bila otuđena od strane bivšeg vlasnika Zorana Kostića, koji je to sve razdelio, rasporodao nezakonito ali se imovina ipak polako vraća firmi. Kako se koji deo imovine vrati preduzeću, tako se prodaju i novac isplaćuje radnicima, od kojih su mnogi u međuvremenu na jedvite jade preživljavali i hranili svoje porodice. Postignut je dogovor da se novac svim radnicima isplaćuje linearno, da se ne bi desilo da se nekom radniku isplati milion dinara a nekomo par stotina hiljada. “Tigar” je ponudio za Bravarsku radionicu sa zemljištem-kazala je za Pirotske vesti Ilićeva.

tekst i fotografije Aleksandar Ćirić

Gost
PARAZITIZAM
1 year 11 months ago

Zasto Srbija propada ?Uspesni privrednici se unistavaju,progone,otima imovina,a ostaju tajkuni povezani sa inspektorcicima koji su uzeli tasnicu pod ruku,celi dan bance po kafanama na tudj racun,reketiraju ko je preostao i pune WC solju.Epilog ovakvog ponasanja je vidljiv.

Gost
ISTINA NA VIDELO
1 year 11 months ago

Pored ovih silnih navoda ako nadlezni i dalje cute i ne preduzimaju nista cuvajuci i skrivajuci prijave u svojim fijokama,jasno je ko dan o cemu se radi,tj da su “glavn”i duboko umesani u sve ovo.Zasto ne demantuju ?Pa da je 10% tacno od ovih navoda trebaju pokrenuti postupak,A ONO JE TACNO 100 %.

Gost
Progresovac
1 year 11 months ago

Pokusao je da radi ali mu opstinari i drzava nisu dali ZALOSNO I TUZNO.

Gost
Dragan turcin
1 year 11 months ago

Radio sam U Progresu i DD-u,a posle sam angazovan od ovih iz Vlasotinca kao cuvar na Ciglani.Ostali su mi duzni 2 meseca a placali su me na crno 150 evra mesecno koje mi je isplacivao taj goran i nesa tosa.Izvozena je roba iz magacina uglavnom nocu,a nama cuvarima je bilo zabranjeno da pisemo izlaze i vodimo evidenciju,ma da ja sve to imam kuci u svesci,nema cega da se plasim i mogu da posvedocim.Pa oni su izvezli svu imovinu koja se zatekla na Ciglani:Progresa,DD-a,radnickuimovinu…rezali su ispravne kranove,kamione,strugove,betonjerke BOGU ZA PLAKATI,pa su na kraju skidali i metalne prozore sa zgrada i magacina.

Gost
Progresovac
1 year 11 months ago

Svaka cast direktoru Zoranu Kosticu,postovao je i cenio radnika! ! !

Gost
Milan Rajkovic
1 year 11 months ago

G-ne Mirac pratim Vasu decenijsku borbu protiv ove bande koju vodite i siguran sam da ce pravda pobediti i ovi lesinari naci na mesto koje zasluzuju.Ovaj potrcko sto se javlja u komentarima je sasvim sporedna i bezznacajna licnost koja sluzi za obavljanje prljavih poslova ukljucujuci u zadnje vreme i svoga zeta sto ne znaci da treba i on naci svoje mesto.Glavni pljackas je njegov poslodavac iz Zemuna koji ceo plen prebacuje u BCD firmu a koji ne moze da se proda na crno skriven u jazbini otetog hotela “GROZD” predstavljajuci se kao “menadzer”,a ustvari je obicna jajara koja placa dnevnicu ulicarima za zastrasivanje u svojim pohodima,ali ne za dugo.