Vasić: Nedovoljna fleksibilnost zakonskih rešenja za velike investicije

Pojedina zakonska rešenja su previše spora, rigidna i nedovoljno fleksibilna za velike investicije. Upravo to nam pokazuje imovinski problem koji imamo sa našom kompanijom Tigar tyres, u vezi njihove investicije vredne od više 200 miliona evra, zaključak je na održanoj sednici Gradskog veća prilikom razmatranja jedne od odluka.

-Prilikom investicije vredne više od 200 miliona evra, ostalo je nerešeno 1500 m2. Investiciji je prethodilo potpisivanje Memoranduma o razumevanju, čiji su potpisnici bili kompanija Tigar Tyres, Vlada Republike Srbije i opština Pirot, i tim Memorandumom je definisana kupovina zemljišta po ceni od 5 evra, koja je u tom trenutku bila za 50 % veća od tržišne cene, po proceni Poreske uprave. Nakon realizacije investicije, gradnjom Koridora i ulaganja lokalne samouprave u infrastrukturu u industrijskoj zoni, “spornih” 1500 m2 po sadašnjoj proceni Poreske upave vrede pet puta više, odnosno 3000 dinara po m2. I sada smo u nezgodnoj situaciji, jer s jedne strane imamo potpisani memorandum po kome je cena 5 evra, i s druge strane procenu Poreske uprave na 3000 dinara. Iz tog razloga dužni smo da se pozovemo na zakonsku odredbu koja dozvoljava da se zemljište proda po nižoj ceni od tržišne, ukoliko će efekat toga biti novo zapošljavanje. Uradili smo Elaborat ekonomske opravdanosti i na isti čekamo saglasnost Vlade i da konačno završimo proces do kraja. Ova investicija bi stajala i ne bi se realizovala, da je projekat na samom početku. Sve ovo ukazuje na nefleksibilnost zakona kada su u pitanju velike investicije – poručio je gradonačelnik Pirota, mr Vladan Vasić.

A.Ć.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1