Prvi Avanturistički festival “Outdoor fest Jerma” nadmašio očekivanja učesnika i organizatora

Podelite

Prvi Avanturistički festival “Outdoor fest Jerma”, u periodu od 16. do 20. avgusta, ugostio je oko 100 avanturista iz Srbije, Bugarske, Makedonije i BiH. Avanturisti su za pet dana probali sportsko penjanje, planinarenje, planinsko trčanje, biciklizam, jogu, slackline i zavirili u tajne pećina sa blagom. Porodice sa decom, trkači, penjači i zaljubljenici u prirodu tokom ovih dana uživali su u otkrivanju nesvakidašnje lepote u neistraženom delu jugoistočne Srbije. Organizacioni tim festivala okupio je oko 50 ljudi iz deset udruženja iz cele Srbije.
Specijalni rezervat prirode Jerma, ekološki biser Srbije, sa svojim prirodnim i kulturnim vrednostima, ostavio je fantastičan utisak na posetioce. Vlaška i Greben planina predstavljene su učesnicima na planinarskim turama, dok su ih ostali upoznavali na planinskom trčanju i vozeći bicikle. Na novoopremnljenim smerovima za sportsko penjanje oprobali su se penjači u okviru penjačkog festivala, dok su radionice sportskog penjanja bile najposećenije. Posebna pažnja posvećena je organizaciji aktivnosti za decu koja su pored kreativnih radionica i igrica probala luk i strelu, spuštanje niz stenu, penjanje ili planinarenje do vidikovaca.
Tragače za pravom avanturom oduševio je ulazak u neuređenu pećinu Vetrena Dupka i potraga za čuvenim pop Martinovim blagom. Za kraj dana učesnici su prisustvovali radionicama joge, hodali na balansirajućoj traci ili se družili pored vatre uz open cinema i priče sa putovanja i pustolovina.
Učesnici Adventure Outdoor festivala su imali prilike da se osveže Mg Mivelom, prirodno mineralnom vodom bogatom magnezijumom i da ujedno nadoknade minerale, koji se gube usled fizičke aktivnosti i toplog vremena. Festival je podržala i Esensa sa HydroStar napitkom za rehidraciju i ostalim proizvodima iz svoje Wellness linije. Nezaboravne avanture zasladile su nam Sweeet čokoladice. Naizdržljiviji, najavanturisti i avanturistkinje, dobili su zaslužene medalje, kao i Esensa Shape Up pakete i Sweet poklone.

Avanturistička mreža se zahvaljuje svim učesnicima i saradnicima na podršci u organizaciji: JP Srbija Šume, Sportsko – turističkom centru Dimitrovgrad, Turističkoj organizaciji Pirota, sportskom klubu “Tribe”, Turističkoj organizaciji Srbije, Gradu Pirotu, Rewild centru za povratak prirodi, BK M-u, PSK Dvig-u, PK Vidlič, Igor Đorđević photography, Look at me studiju, Merino world-u, Yogaone, Outdoor Collectiv-u, SPExtreme, mesnoj zajednici Trnski Odorovci, Oblakovim Pertlama i brojnim volonterima.
Avanturistički festival i oduševljenje posetilaca, potvrdili su da je kanjon reke Jerme pravo mesto za eko i avanturističke aktivnosti, porodično kampovanje i aktivni odmor. Udruženje Avanturistička mreža će nastaviti da u narednom periodu realizuje projekte za oživljavanje ovog prostora, a Avanturistički festival “Outdoor fest Jerma” ima puno potencijala da postane tradicionalna manifestacija i brend jugoistočne Srbije.
Autor fotografija: Igor Đorđević

 

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1