Pronađeni ostaci ranohrišćanske bazilike kod Staničenja?

Arheolozi niškog Zavoda za zaštitu spomenika kulture i stručnjaci Muzeja Ponišavlja, prilikom izvođenja radova na izgradnji Koridora 10, kod Staničenja, naišli su na grobnicu i delove zidova za koje arheolozi pretpostavljaju da je reč o ostacima bazilike. Radovi su u toku a po rečima arheologa niškog Zavoda Tonija Čerškova, zbog otkrića su zaustavljeni radovi na izgradnji Koridora dok se ne izvrše neophodna arheološka ispitivanja. 

 Ono što je dosadašnjim iskopavanjima utvrđeno je da postoji kripta ispod same bazilike u kojoj se nalaze najverovatnije  grobovi nekadašnjih ktitora bazilike. Trenutno se prati i iskopava zid bazilike koji će nam omogućiti da saznamo pravu veličinu ove nekadašnje građevine.

-Već peti dan radimo na ovom lokalitetu. Spletom okolnosti na starom magistralnom putu Niš-Pirot na mestu gde treba da bude jedna od traka,  prilikom zemljanih radova naišlo se na delove zidova kao i na grobnicu. Još uvek je rano davati bilo kakve prognoze, ali sve ukazuje da bi mogla da se na ovom prostoru nalazi bazilika-kazao je Čerškov Pirotskim vestima.

 

Ekipe Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša i Kragujevca rade na evidentiranju ovog pronalaska a radovi će najverovatnije trajati još narednih mesec dana .

foto Nenad Jovanović-Muzej Ponišavlja


1 Komentar

  1. Aca

    18.03.2017. at 02:03

    Atila – Bic Boziji nije sahranjen u Krupcu nego u Stanicenju…

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1