Pekari u Pirotu gladni mese hleb

Podelite

Nekada izuzetno uspešno i uzorno – Pekarsko preduzeće Blagoje Kostić – Crni Marko noćas je po prvi put zaustavilo proizvodnju pa posle 65 godina po prvi put nije  omešen niti jedan hleb. Razlog je katastrofalna situacija u koju je ove preduzeće dovedeno, pa su pekari u Pirotu došli u apsurdnu situaciju da praktično gladuju s obzirom da od početka godine nisu primili platu, a na sudu čekaju izvršenje sudske presude za pet zaostalih plata iz 2015. godine. 

Zaposlenima u ovoj, nekada izuzetno uspešnoj firmi, koja je zbog katastrofalnog rukovođenja dovedena do prosjačkog štapa, mesecima nisu overene ni zdravstvene knjižice pa zaposleni, među kojima ima i onkoloških bolesnika, ne mogu da se leče.

Direktor ove firme Slaviša Cvetković nije se pojavio pred štrajkačima a bio je nedostupan i za medije. Inače, vlasnik firme je kontroverzni biznismen Jovica Stefanović Nini, iz Niša. 

Zoran Popović, iz Samostalnog sindikata u ovom preduzeću kazao je novinarima da radnici bukvalno gladuju, a da agonija bude još veća, ne mogu ni da se leče jer nemaju overene zdravstvene knjižice.

-Mesecima ne primamo dinara, nemamo zdravstvene knjižice a imamo kolega koji su i onkološki bolesnici. Direktor je svoja potraživanja iz 2015. naplatio tako što je blokirao firmin račun a mi smo naravno ostali bez dinara. Prisiljeni smo da zaustavimo proizvodnju jer jedino tako možemo da stanemo na kraj samovolji. Štrajk će trajati do ispunjenja zahteva-kazao je Popović.
Pekar Vladimir Dimitrijević koji zajedno sa suprugom radi u ovom preduzeću kaže da je sa kolegama došao u neverovatnu poziciju da gladuju iako mese hleb.

-Nemamo odakle da plaćamo račune, ne možemo da se lečimo, mesimo hleb a gladujemo-kaže Dimitrijević.

Кako saznajemo od radnika Jovica Stefanović – Nini nije većinski vlasnik, a niko ne zna ko je još suvlasnik u ovom akcionarskom društvu koje je povezano kao pravno lice sa dvadesetak Ninijevih preduzeća. Takav status “kontroverznom biznismenu” iz Niša omogućava da pekarsko preduzeća garantuje kredite drugim njegovim firmama i na taj način se izvlači kapital odavde, a radnici rade bez plata. Pre par godina je za jednu njegovu firmu kupilo čak i lekove koji su donedavno bili u magacionu pekarskog.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1