NALED: Privrednici uvereni da je siva ekonomija u padu

NALED i Mastercard predstavili rezultate dva istraživanja o stavovima 
privrede i građana prema sivoj ekonomiji

Beograd, 3. mart 2017. – Više od dve trećine privrednika u Srbiji ili čak 68% smatra da je obim sive ekonomije smanjen u prethodnih godinu dana, ali su uvereni i da 29% firmi u njihovoj delatnosti posluje u sivoj zoni, ne prijavljuje radnike ili ne plaća porez, pokazalo je novo istraživanje NALED-a o stavovima privrede o sivoj ekonomiji, koje je sproveo Ipsos Strategic Marketing.

– Po oceni privrede, glavni razlozi zašto neregistrovane firme uspevaju da posluju nesmetano van zakona su korupcija i nejasna nadležnost inspektora, nedovoljni kapaciteti države, politička zaštita i neadekvatna kaznena politika – istakao je istraživač Ipsosa Vojislav Mihailović na predstavljanju istraživanja u Medija centru Beograd.

Tri četvrtine anketiranih veruje da je država odlučna da se izbori sa sivom ekonomijom i da rad mimo propisa nije opravdan, što je znatno viši procenat u odnosu na prethodna istraživanja NALED-a i svedoči o efektima edukativne kampanje u okviru Godine borbe protiv sive ekonomije. S druge strane  nisu svi privrednici spremni da se aktivno priključe toj borbi – 61%  ne bi prijavilo nelojalnu konkurenciju. Oni smatraju da je kontrola poštovanja zakona isključivo posao države (40% odgovora) ili ne veruju da bi prijavljivanje imalo efekta (24%).

Privreda procenjuje da je siva ekonomija najzastupljenija u građevinarstvu, trgovini, advokaturi i ugostiteljstvu, a kao ključne uzroke pojave sive ekonomije vide pre svega u visokim porezima i doprinosima na zarade i parafiskalnim nametima.

Državni sekretar Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave Željko Ožegović istakao je da kampanja i nagradna igra već daju efekte. Procenat nepravilnosti u kontrolama izdavanja računa u februaru ove godine smanjen je sa 40% na 32% u odnosu na isti mesec prošle, a čak 26,6% skočio je procenat savesnih građana koji su prijavili neizdavanje računa.

– Gotovo tri miliona poslatih koverti u februaru pokazuje da se u proseku svaki treći građanin naše zemlje uključio u nagradnu igru i da smo uspeli da zainteresujemo veliki deo Srbije za problem sive ekonomije i da probudimo svest zašto je važno da svaki trgovac ili vlasnik lokala koji je dužan da izda fiskalni račun to i učini odnosno da privrednici i svi mi plaćamo porez – rekao je Ožegović.

Mogućnost slanja kartičnih slipova u okviru nagradne igre „Uzmi račun i pobedi“ je važan segment u promociji bezgotovinskog plaćanja i jačanju transparentnosti transakcija u maloprodaji, te je nagradnu igru podržala kompanija Mastercard. Jelena Ristić, direktor za tržišta Srbije, Crne Gore i BiH u kompaniji Mastercard, predstavila je  istraživanje o stavovima građana Srbije prema sivoj ekonomiji.

– Ogromna većina građana, čak 95% njih, razume šta je siva ekonomija, a ovaj problem se najčešće povezuje sa neprijavljenim radnicima i neprijavljenim plaćanjima u cilju izbegavanja poreza. Oko dve trećine ispitanika smatra da se većim korišćenjem elektronskih plaćanja smanjuje siva ekonomija, a pozitivno je i to da je 82% građana spremno da češće plaća bezgotovinski kako bi dali doprinos rešavanju ovog problema – rekla je Ristić.

Ona je naglasila da je prednost plaćanja karticama u činjenici da će transakcija biti evidentirana čak i kada trgovac odluči da ne izda fiskalni račun. Za građane i privredu bezgotovinsko plaćanje znači ne samo sigurnost već i manje troškove u odnosu na korišćenje gotovine.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1