Gradska hronika

Najboljih 200 kandidata za prekvalifikacije u IT sektoru očekuje drugi krug selekcije

Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave obaveštava javnost da je završeno sa onlajn selekcijom kandidata za učešće na pilot programu prekvalifikacija u IT sektoru. Svi prijavljeni kandidati koji su ispunjavali uslove konkursa, njih ukupno 8.264, imali su mogućnost da učestvuju u onlajn testiranju zaključno sa 22. martom, kada je bio krajnji rok. Test je popunilo ukupno 6.612 kandidata.

Dve stotine najbolje rangiranih kandidata biće pozvani na finalni krug selekcije, koji će biti održan u nedelju, 26. marta 2017., na Elektronskom fakultetu u Nišu (50 kandidata), Prirodno-matematičkom fakultetu u Novom Sadu (50 kandidata) i u Matematičkoj gimnaziji u Beogradu (100 kandidata). Ovaj krug selekcije podrazumeva dodatna testiranja uživo, koja će se takođe sprovoditi preko ekspertnog sistema za profesionalnu selekciju „Total Assessment“. Nakon ovog kruga biće izabrano 100 polaznika, a ukoliko pilot projekat bude uspešan, obuke će biti organizovane za dodatnih 900 polaznika do kraja 2017. godine. Odabrani polaznici će pohađati programe za obuku za programere početnike kojima postoji potreba na našem tržištu i čitav program prekvalifikacije, kreiran je tako da svi kandidati brzo nađu posao. Jedan od osnovnih kriterujuma za ocenu uspešnosti pilot faze prekvalifikacija je upravo brzina zapošljavanja ovih 100 kandidata.

Od 200 kandidata koji su ušli u drugi krug selekcije, njih oko 40% su žene, oko 62% ih je nezaposleno, a 60% ih je starosti od 25 do 36 godina. Kada je reč o nivou obrazovanja, 53% kandidata ima završene osnovne ili master studije, a 47% srednju ili višu školu.

Struktura zanimanja kandidata bila je vrlo raznolika, pa je prvi krug selekcije prošlo nekoliko radnika u ugostiteljskim objektima, ali i jedan vojni pilot i jedan krojač. Kandidati nisu morali da poseduju bilo kakva IT znanja ili prethodno iskustvo u radu u IT sektoru i na testu su proveravane sposobnosti i sklonosti kandidata koje su pogodne za rad u IT sektoru. Mereno je prostorno rezonovanje, deduktivne, induktivne i numeričke sposobnosti, kao i profesionalno interesovanje, radni stilovi i etika, odnosno radne vrednosti.

Testiranje i rangiranje sprovela je kompanija Total Assessment, a nakon detaljne evaluacije, rang lista svih kandidata koji su učestvovali u testiranju objavljena je juče po podne, na veb-stranici https://www.itobuke.rs/lista-kandidata/, na kome se nalaze sve informacije o procesu IT prekvalifikacija. U cilju zaštite podataka o ličnosti, objavljeni su samo inicijali kandidata i zaštitna šifra koju su dobili prilikom prijavljivanja, a unošenjem šifre u polje za pretragu kandidati mogu proveriti kako su rangirani nakon testiranja. 

Program prekvalifikacija pokrenut je na predlog Ministarskog saveta za IT kojim predsedava ministarka Ana Brnabić, kako bi se nadomestila potreba za IT juniorima na tržištu. U istraživanju koje su u januaru sproveli Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave i Infostud, učestvovalo je čak 118 IT kompanija, a program prekvalifikacija kreiran je na osnovu rezultata istraživanja. Ove kompanije zapošljavaju oko 4.500 ljudi u Srbiji, odnosno oko 20 odsto od ukupnog broja zaposlenih u IT sektoru u Srbiji, a prošle godine su zaposlile 700 programera početnika. Ove godine planiraju da zaposle čak 961 programera početnika.

 

Slične vesti

Jedan komentar

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker