Nagrada UNDP-a za projekat reciklaže iz Pirota

Podelite

Projekat reciklaže, odnosno prikupljanja plastičnog otpada i njegove prodaje u humanitarne svrhe, koga zajednički realizuju Udruženje građana Leka iz Pirota i Srpsko društvo za vanredne situacije iz Paraćina, dobio je treću nagradu na konkursu organizacije UNDP (Program UN za razvoj) i Ministarstva omladine i sporta Srbije.

Nagrađeni mladi lideri i učesnici predavanja – foto Milivoje Jovanović

Reč je o projektu koji ima za cilj da stvori “zelene” preduzetnike, odnosno lidere čije će ideje predstavljati okosnicu “zelene privrede 2030.”, kažu u UNDP.

Aleksa Živković, jedan od nagrađenih na konkursu, koji je nagradu primio u ime Udruženja “Leka”, koga predstavlja, kazao je Pirotskim vestima da pomenuti projekat realizuje Program Ujedinjenih nacija za razvoj u saradnji sa Udruženjem Eneka (ENECA) iz Niša i Ministarstva omladine i sporta.

-Sastojao se iz tri dvodnevne radionice, na kojima smo se družili, razvijali poslovne ideje, učili od mentora, ali i slušali uspešne poslovne ljude poput:
– Sonja Dakić (osnivačica DajDaj pelene)
– Istok Radovanov (osnivač Pray Eyewear)
– Ivan Vesić (osnivač VetCloud)
– Ivan Minić (osnivač Forum Burek)
– Mina Leković (menadžer za ljudske resurse u HTEC Group)
– Bojan Leković (osnivač i vlasnik Kupujemprodajem)
Nagrađeni projekat “Reciklirajmo humano” je zajednički projekat Udruženja građana Leka iz Pirota i Srpskog društva za vanredne situacije iz Paraćina- prikupljanje plastičnog otpada s kućne adrese s humanitarnim ciljem – od prodaje plastičnog otpada se kupuje oprema, koja se donira bolnicama, domovima zdravlja i socijalno ugroženim pojedincima.  Trenutno tražimo donatorska sredstva za izradu opreme kako bismo u Pirotu povećali kapaciteta. Za sada su se projektu priključili prijatelji i stariji, od kojih plastiku prikupljam kada im donesem namirnice. Prošle godine smo imali jednu primopredaju opreme Dečijem odeljenjeu Opšte Bolnice – tada smo sarađivali sa OŠ Sveti Sava
Partnerska organizacija u Paraćinu, aktivnosti donacije opreme uspešno realizuje treću godinu za redom- vrednost opreme za tri godine je premašila milion dinara. Udruživanje znači da će i oni deo prikupljati biciklama i time doprineti očuvanju životne sredine-kaže Živković za Pirotske vesti i dodaje da se Piroćanci polako priključuju i da je po tom pitanju optimista.

Po njegovim rečima, prvi cilj je da se za leto 2018. nabavo UV sterilizator za Službu hitne medicinske pomoći u Pirotu.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1