Jerma – prava destinacija za povratak prirodi

Podelite

Omladinski volonterski projekat “Jerma za mlade avanturiste” uspešno je završen nakon 3 meseca rada sa mladima na temu outdoor sportova u kanjonu reke Jerme. Projekat je sprovela  “Avanturistička mreža Pirot” uz podršku Resurs Centra “Proaktiv – Niš” u okviru programa “Mladi su zakon – Ministarstvo omladine i sporta”. Misija ove grupe mladih avanturista jeste pokrenuti povratak prirodi kroz avanturizam i outdoor aktivnosti, pokrenuti mlade da se aktiviraju i stvore sebi bolje i kvalitetnije uslove za život i provođenje slobodnog vremena.

      jerma avanturisti

U okviru projekta održane su prezentacije o prirodnom bogatstvu okoline Pirota u srednjim školama u Pirotu na kojima je prisustvovalo preko 200 učenika. Zainteresovani volonteri priključili su se najpre istraživanju terena i aktivnosti u prirodi, kasnije nakon učenju o markiranju i snalaženju u prirodi, obeležili planinarske staze. Volonteri su tokom prvomajskih praznika bili vredni i obeležili pešačku stazu u selu Sukovu i selu Vlasi. Kružna Staza u selu Sukovu, dužine 7,5 km prolazi pored spomenika palim borcima u centru sela, pored Sukovskog jezera i starog hrasta do Sukovskog manastira. Druga staza u selu Vlasi, slične dužine, počinje od samog ulaza u selo, preko sjajnog vidikovca Ravni kamik do drugog vidikovca na ceo kanjon Jerme, pa sve kroz šume Vlaške planine do Poganovskog manastira. Volonteri si prisustvovali radionicama planinarenja, planinskog trčanja, penjanja i abzajla, eko radionicama i hodanju na balansirajućoj traci – slackline.  Umrežavanje, druženje, upoznavanje sa novim outdoor sportovima u kanjonu Jerme, privuklo je srednjoškolce, studente i volontere različitog uzrasta da se slože oko ideje “Jerma za mlade avanturiste” i doprinesu promeni.

Projekat promoviše „značaj promene“ kao vrlo bitnu stvar i da nauče da svojim ličnim angažovanjem možemo promeniti i poboljšati svet oko sebe.

avanturisti jerma

Najveći uspeh bio je videti mlade kako na završnoj prezentaciji, kada su sami predstavili vršnjacima šta su naučili i uradili, iskreno ubedjuju svoje vršnjake da provedu što više vremena u prirodi, da se bave sportom i da je zabavnije biti avanturista u prirodi nego u virtuelnom svetu. Još veču uspeh je što je većina volontera koji su aktivno učestvovali na projektu, nakon toga počeli da trče, da obilaze staze sa svojim drugarima i da jedna čekaju sledeću aktivnost u prirodi.

Pogledajte utiske i kadrove sa prvomajskog terenskog druženja: jerma avanturisti

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1