Gradska hronika

Četiri decenije u kabini utovarivača!

Vitomir Jovanović (64), penzioner pirotskog “Komunalca”, za komandama utovarivača proveo je ni manje ni više- čitave četiri decenije!

Jovanović je poznatiji u pirotskim selima jer je minulih decenija , od snežnih nanosa deblokirao mnoga zabačena sela u pirotskom kraju.  Kako kažu meštani Toplog dola, Zaskovaca,  Šugrina, Ragodeša, ali i Dobrog dola, Rsovaca, Dojkinaca, Sinje glave…., dešavalo se tokom zimskih meseci da je upravo on posle nekoliko dana uspevao da se probije kroz dubok sneg i da su  mu se zbog toga radovali kao da su ugledali nekog svog najrođenijeg.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Jovanović ne priča mnogo o svom radnom veku, ali kaže da se dešavalo da od kuće ode jednog, a vrati se posle nekoliko dana. U više navrata bio je suočen sa velikim opasnostima: kada naiđe na smetove i kada mašina jednostavno više ne može dalje.  Posebno pamti januar 1990, ali i 2006 i 2012.godine. Nekoliko puta je  i sam  bio u životnoj opasnosti jer je zbog poledice sleteo s puta.

–  Kad god sam zimi  išao ka selima, obavezno sam sa sobom ponosio i hranu za nekoliko dana, a jednog meseca sam sa mašinom  imao preko 400 sati rada. Dešavalo se da radim i pšo 18 sati, a ostatak provedem u zafgrejanoj kabini dremajući. Ni sam ne znam koliko puta sam iz smetova  izvlačio automobile ili kamione.  Istini za volju  meštani su me uvek nudili ručkom  ili večerom-priseća se nekadašnji radnik “Komunalca” koji je u više navrata  i nagrađivan.

Slične vesti

Leave a Reply

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker
https://c2p.cleverwebserver.com/dashboard/ca77f177-fd69-11ee-96b8-cabfa2a5a2de