“Baćuške” stigle u Pirot, oduševljeni prirodom, hranom, dočekom kod pirotskih gimnazijalaca

Podelite

U okviru projekta “Duša slovenska”, kojim je Gimnazija Pirot 2009. godine uspostavila saradnju sa skolom 644 iz Sankt Peterburga, jedanaestoro učenika i dve profesorke ove skole   boravi u Pirotu narednih dana. Oni su već obišli srpsku prestonicu Beograd, a prvi utisci u Pirotu, gde borave kod svojih domaćina iz pirotske Gimnazije su odlični.

Valentina Povar, profesorka iz ruske škole izrazila je zadovoljstvo činjenicom da projekat traje već sedam godina i iz godine u godinu sve se uspešnije realizuje.

-Dolaze deca koja su nekada bila deo te saradnje, uspostavlja se saradnja i prijateljstvo, ne samo između dve škole iz dve prijateljske zemlje, već i među decom koja koriste priliku da se upoznaju sa tradicijom, kulturom, obrazovnim sistemom-kazala je profesorka Povar.

Učenik Danijel Haljapin kazao je Pirotskim vestima da je po prvi put u Pirotu, ali da je za sada prezadovoljan.

-Moj domaćin je Stefan. Mogu da kažem da sam vrlo zadovoljan posetom s obzirom da sam prvi put ovde. Bili smo u Beogradu, a posebno me fascinirala prelepa priroda ovde u okolini Pirota-kazao je Haljapin.

Ana Tošić, učenica pirotske Gimnazije koja je ugostila svoju vršnjakinju iz Rusije Mašu kazala je novinarima da ova saradnja mnogo znači učenicima Gimnazije.

-Posebno nam znači zbog jezika, ali i zbog sklapanja novih prijateljstava koja traju. Imamo jedinstvenu priliku da ovih dana u Gimnaziji govorimo mnogim svetskim jezicima što je za nas neprocenjivo iskustvo-kazala je Tošićeva.

Ana je ugostila svoju vršnjakinju Mašu Bernjikovu.

Maša Bernjikova

Maša kaže da je oduševljena dočekom u Pirotu, a posebno je iznenadila činjenica da u porodici njenog domaćina – Ane Tošić, svi pričaju ruski jezik i nema nikakvih problema u komunikaciji.

-Sve je odlično, stvarno smo oduševljeni prijemom-kaže Maša.

Direktor Gimnazije Bratislav Krstić istakao je da su pirotski đaci boravili šest puta u Sankt Peterburgu, dok su ruski đaci peti put ovde. 

-Naša delegacija je tokom prolećabila u Školi 644. Osim što komuniciraju na ruskom, komuniciraju i na engleskom, uče i srpski i nama je najbitnije da naši đaci usavršavaju jezik, upoznaju se sa vršnjacima iz Rusije-kazao je direktor Krstić.

Podelite

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1