Obrazovanje

Festival nauke – Zabavni eksperimenti za najmlađe posetioce

U Osnovnoj školi “Sveti Sava” održava se još jedan Festival nauke, manifestacija koja već godinama unazad motiviše decu da nastavne predmete dožive na zanimljiv i njihovom uzrastu prijemčiv način. Danas su festival posetila deca iz vrtića Prvomajski cvet, Crvenkapa i Neven i učenici nižih razreda ove škole. Drugog dana manifestacije posetioci će biti učenici nižih i viših razreda OŠ “Sveti Sava” kao i predškolci. Tradicionalno svake godine u aprilu OŠ ”Sveti Sava” organizuje  Festival nauke  koji traje više od jedne decenije. Direkotor OŠ “Sveti Sava”, Marjan Rančić, ističe da je Festival nauke zaživeo i da je osnovna ideja bila da se približi nauka deci, pre svega preškolcima i deci školskog uzrasta kroz razne eksperimente koji su zanimljivi a ipak mogu verno da dočaraju moć nauke odnosno da  zaintersuju decu za nauku i za obrazovanje.

Festival irganizuje  Aktiv nastavnika fizike, hemije i biologije ali se priključuju i nastavnici iz drugih aktiva kao što je  ove godine tehnika i tehnologija. Narednih godina u planu  je da se na festivalu predstave geografija, istorija i drugi predmeti.  Miroslav Živković, nastavnik fizike  ističe da je festival postao I mesto za prepoznavanje talenata.  “Svih ovih godina se pokazalo da je ovaj festival nauke dobro mesto za regrutaciju budućih takmičara. Imamo takmičare iz svih predmeta, pre neki dan je učenica naše škole Andrea Madić, dobila treću državnu nagradu iz fizike, njena mentorka je nastavnica Nataša Ristić. Pokazalo se da su deca zainteresovanija za ove predmete koje predstavimo na Festivalu- kaže nastavnik, Miroslav Živković.

Festoval je na početku organizovan i sa idejom da škola privuče decu odnosno prvake. Od uvođenja pripremnog pretškolskog programa koji radi u okviru škole,  kapaciteti su unapred popunjeni i pre završetka upisa, ističe direktor. “Već je izvesno da će školu “Sveti Sava” upisati, četiri odeljenja, upis je još u toku,. Ova škola iz godine u godinu postaje sve popularnija, jer se  velika pažnja poklanja stručnom uisavršavanju i osposobljavanju nastavnog kadra. Naš moto je uvek bio “U skladu sa tradicijom ali za korak ispred drugih”, gledamo da osavremenimo nastavu, da pratimo svetske trendove. Mi smo prva eko škola na jugu Srbije, jedna od prvih škola koja je počela realizaciju EU projekta eTwinning, prvi smo uveli elektronski dnevnik u Srbiji, tako da se trudimo da budemo u skladu sa vremenom” – kaže direktor, Marjan Rančić.

Ova škola konstnatno, iz godine u godinu, upisuje veći broj prvaka od broja učenika koji završavaju četvrti razred. Ove školske godine u prvi razred upisano je 112 đaka.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker