Zdravlje

Dobrovoljni davaoci krvi u Pirotu još jednom na visini zadatka

Dobrovoljne davaoce krvi  u Pirotu ni kiša nije sprečila da se, kao i svakog utorka, priključe humanitarnoj akciji koju organizuje Crveni krst Pirot i Zavod za transfuziju krvi Niš. Po jednoj akciji prikupi se između 70 i 80 jedinica krvi po čemu su Piroćanci u samom vrhu kada se posmatra procenat dobrovoljnih davalaca u odnosu na ukupan broj stanovnika.

Zavod za transfuziju krvi Niš svakodnevno organizuje po nekoliko akcija dnevno u gradovima na jugoistoku Srbije. U Pirotu se ova humanitarna akcija organizuje svakog drugog, trećeg i četvrtog utorka u mesecu.  Zalihe su stabilne, ima dovoljno svih krvnih grupa na stanju ali su uvek dobrodošle negativne krvne grupe.

Dr Andrija Stevanović, objašnjava da zbog sezone odmora koja se bliži mogu biti smanjene zalihe krvi ali su tada intenzivnije akcije  u cilju uspešnog  snabdevanja klinička neophodnim  jedinicama krvi.

“Odziv je dobar kao i uvek, ljudi konstantno dolaze  da daju krv što je za Pirot i očekivano” kaže dr Stevanović.  Piroćanci su humani, ovde uvek prikupimo dovoljne količine krvi. Na nivou Srbije Pirot je u samom vrhu prema  procentu davalaca krvi u odnosu na broj stanovnika.

Količine koje se prikupe u akcijama koje organizuje Zavod za transfuziju krvi Niš, dovoljne su za region jugoistočne Srbije a po potrebi se krv šalje i drugim centrima i klinikama širom Srbije.

Slične vesti

Back to top button

Adblock Detected

Please consider supporting us by disabling your ad blocker