Babušnički talentovani mladi ikonopisci daruju ikone pravoslavnom hramu u Beču

Udruženje građana Vega iz Babušnice realizuje projekat „Ikona – srpsko blago“, koji se sufinansira sredstvima Ministarstva spoljnih poslova, Uprava za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu. Cilj projekta je osnaživanje veza između Srba u matici i Srba koji žive u dijaspori, tako da ovaj projekat ima međunarodni karakter.


Projektne aktivnosti otpočele su 11. septembra ove godine i traju tri meseca, a u okviru njih će se na radionicama slikarstva i ikonopisa izraditi slike srpskih manastira i ikone pravoslavnih svetaca koje će biti poklonjene jednom od većih pravoslavnih hramova u Evropi – Hramu Rođenja Presvete Bogorodice u Beču, sa kojim je ovo udruženje uspostavilo saradnju na projektu. Ikone i slike za poklon izrađuju se na radionicama koje se održavaju u Domu kulture opštine Babušnica, koji je takođe saradnik na ovom projektu. Polaznici radionica su desetoro mladih ljudi, talentovanih za slikarstvo, a voditelj radionica je priznati ikonopisac i slikar lužničkog kraja Vinko Dimitrijević. Pred kraj projektnih aktivnosti, u decembru ove godine, izrađene slike i ikone biće izložene u Domu kulture opštine Babušnica, gde će biti dostupne široj javnosti, a na završnoj manifestaciji sa izložbom prisustvovaće gosti iz dijaspore i regiona. Nakon toga izrađene slike i ikone biće poslate u Beč, gde će u Hramu Rođenja Presvete Bogorodice biti izložene kao trajna postavka i trajni doprinos očuvanju verskog identiteta i veza srpskog naroda u matici sa Srbima u rasejanju.
Beč je izabran za odredište ovog poklona iz Srbije s obzirom da su u austrijskom glavnom gradu Srbi drugi narod po brojnosti, odmah iza Austrijanaca.

foto Marija Petrović


Ostavite komentar

Your email address will not be published. Required fields are marked *

dialog-information.png

Poštovani, pre slanja komentara neophodna je registracija. Molimo Vas da se prilikom komentarisanja držite teme članka koga komentarišete. Redakcija Pirotskih vesti zadržava pravo da neumesne, uvredljive, vulgarne ili komentare koji se odnose na nečiji privatan život, kao i komentare koji predstavljaju govor mržnje, sadrže uvrede, pretnje i slično ne objavi bez ikakvog obrazlaganja ili objavi u izmenjenoj formi. Takođje, zadržava pravo da blokira korisnike koji se ne pridržavaju pravila, lažno se predstavljaju, vređaju, omalovažavaju ili na drugi način krše pravila.

Sva mišljenja čitalaca izneta u komentarima nipošto ne odražavaju stavove redakcije Pirotskih vesti, već pre svega predstavljaju privatno mišljenje autora komentara.

Podrazumeva se da ste slanjem komentara saglasni sa svim gore navedenim pravilima.

 PV-logonew1